Τελευταία νέα

TOP NEWS

Post Top Ad

Your Ad Spot
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 6 Η ΡΑΝΙΑ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΟΝ ART FM 90,6 ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΞΕΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΔΩ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ RANIAS WEB TV

Rania News Tv


Retro

Γιάννης Κουτουβός: ο άνθρωπος που δίδαξε το metal στην Ελλάδα

Το Heavy Metal ήρθε στο ελληνικό ραδιόφωνο από τον Γιάννη Κουτουβό, στην δεκαετία του 80. Πλέον ο άνθρωπος που έκανε μια σειρά από μπάντες διάσημες στο ελληνικό κοινό δεν βρίσκεται ανάμεσα μας.


Μέχρι την δεκαετία του 80 το ξένο ρεπερτόριο στην Ελλάδα ήταν τρομερά περιορισμένο μιας και οι εταιρείες δεν έφερναν ιδιαίτερα πράγματα από την σκηνή του εξωτερικού. Ένας από τους ανθρώπους που άλλαξαν αυτό κι έπαιξαν κομβικό ρόλο ώστε συγκροτήματα όπως οι Iron Maiden, οι Saxon, οι Whitesnake και οι Scorpions να γίνουν γνωστά και να αγαπηθούν στην χώρα μας ήταν ο τότε υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου της ΕΜΙ Γιάννης Κουτουβός.
Η εκπομπή του «Metal Shock» που έκανε στον Αθήνα 984 ήταν μια εκπομπή που αποτελεί εκτός από ανάμνηση, σχολείο για όσους αγαπούσαν την ροκ και την μέταλ μουσική στη χώρα μας, αφού την εποχή εκείνη ήταν ένας από τους λίγους που έφερναν στον ελληνικό ραδιόφωνο αυτόν τον ήχο και νέες κυκλοφορίες, αλλά και μπάντες που αγαπήθηκαν από το κοινό.


Μαζί με τον Μάνο Ξυδούς, ο Γιάννης Κουτουβός επιμελήθηκε δύο πολύ σημαντικές συλλογές, οι οποίες δεν κυκλοφόρησαν μόνο εντός των τειχών της χώρας μας, αλλά κυκλοφόρησαν και στο εξωτερικό. Αυτές ήταν το «Best of Saxon» και το «Best of Whitesnake». Αυτές οι δύο συλλογές εκτός του κυκλοφόρησαν στο εξωτερικό με την συλλογή των Saxon να κυκλοφορεί στην Μ.Βρετανία με κείμενο του δημοσιογράφου Dave Ling που τότε έγραφε στο περιοδικό Raw και αργότερα στο Classic Rock, και το Best των Whitesnake να είναι η μοναδική συλλογή του συγκροτήματος  που περιέχει το Only my Soul.
Στα καθ’ ημάς συνεργάστηκε με τους Spitfire, αλλά η ρήξη που είχε αργότερα με τον Ηλία Λογγινίδη σταμάτησε αυτήν την συνεργασία.
Αυτό όμως είναι μέρος και μόνο της συνεισφοράς του μιας και το μεγαλύτερο κομμάτι ήταν η πίεση που άσκησε στον εκδότη soft πορνό περιοδικών Άρη Γκρίτζαλή, να συνδράμει στην έκδοση του περιοδικού Heavy Metal. Τα πρώτα τεύχη πραγματικά ο Γιάννης Κουτουβός τα κυκλοφόρησε ουσιαστικά μόνος του, γράφοντας τα πάντα ο ίδιος και κόβοντας φωτογραφίες από ξένα περιοδικά, ώστε να κυκλοφορήσει το περιοδικό. Μετά την αποχώρησή του, το περιοδικό μετεξελίχθηκε στο Metal Hammer & Heavy Metal και συνεχίζει να κυκλοφορεί ακόμα και σήμερα 30 χρόνια μετά.

Πραγματικά πόσοι είμαστε αυτοί, που μάθαμε να ακούμε αυτό το είδος μουσικής είτε μέσω των εκπομπών του Γιάννη Κουτουβού, είτε μέσω του περιοδικού Heavy Metal.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.
Υ.Γ. Ευχαριστώ πολύ τον Αλέξανδρο Ριχάρδο και το www.rockmachine.gr για τις πληροφορίες που άντλησα από κει για αυτό το αφιέρωμα.

Πηγή:e-stage.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

Σελίδες