Στις 19 Νοεμβρίου 1988, 30 χρόνια πριν, η Χριστίνα Ωνάση βρέθηκε νεκρή στην μπανιέρα ενός θερέτρου στο Μπουένος Άιρες. Η αιτία του θανάτου της δεν έγινε εξαρχής γνωστή -κυκλοφόρησαν φήμες για αυτοκτονία, για υπερβολική δόση υπνωτικών ή αμφεταμινών.
Υπήρξαν υποψίες για εγκληματική ενέργεια. Η νεκροψία έδειξε ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή, που προκλήθηκε από οξύ πνευμονικό οίδημα. Ήταν 37 χρονών. Στο βίντεο – αφιέρωμα που ετοίμασε η Κάλλια Καστάνη στην εκπομπή Ελένη, ξετυλίγεται το κουβάρι της ζωής της και αποκαλύπτονται για πρώτη φορά άγνωστες λεπτομέρειες…
Λέγεται πως όταν η Τίνα Λιβανού ανακοίνωσε, στις αρχές του ’50 στον Ωνάση πως ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί τους, εκείνος, θύμωσε. Δεν ήθελε άλλο παιδί, είχε ήδη το αγόρι του, τον κληρονόμο του – “ένα δεύτερο παιδί φέρνει μπερδέματα στις διαθήκες”, εμπιστευόταν στις παρέες του. Συνέστησε στη γυναίκα του να κάνει έκτρωση. Εκείνη τον αγνόησε. Η κόρη του, Χριστίνα, που γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 1950 σε ένα πολυτελές μαιευτήριο της Νέας Υόρκης του έμοιαζε καταπληκτικά : ήταν μελαχρινή, με μεγάλη μύτη, σκούρα μάτια με μαύρους κύκλους, βαριά χαρακτηριστικά. Άλλα όπως κι ο Αλέξανδρος, έτσι η Χριστίνα μεγάλωσε σε μια πολυτελή εγκατάλειψη. Χωρίς μόνιμο σπίτι, σε διάφορες επαύλεις, σε διάφορες πόλεις και χώρες, στο Παρίσι, στην Αντίμπ, στο Σκορπιό, παρέα με νταντάδες και σωματοφύλακες. Περισσότερο και από τον αδελφό της, η Χριστίνα ένιωθε “αόρατη”, σχεδόν ανεπιθύμητη : ήταν παχουλή, άσχημη, , αδέξια –στα μάτια της υπέρκομψης μητέρας της διάβαζε την απόρριψη. Όσο για τον Αριστοτέλη Ωνάση είχε ολοφάνερα αδυναμία στον Αλέξανδρο – αργότερα,θα εξομολογούνταν στους φίλους της, πως η εικόνα που τη στοίχειωνε ήταν εκείνη του πατέρα της να της φέρνει πανάκριβες κούκλες, να τη φιλάει, να της γυρίζει την πλάτη και να φεύγει….
Μετά το διαζύγιο των γονιών της, στα 10 της, η Χριστίνα εξακολούθησε να μπαινοβγαίνει σε οικοτροφεία στην Ελβετία, στη Γαλλία, στο νέο σπίτι της μητέρας της στο Λονδίνο, στην Αμερική, ή στον Σκορπιό. Με αδιάφορους πατριούς ή με τις ερωμένες του πατέρα της. Την Μαρία Κάλλας, που απεχθανόταν. Και αργότερα, με την φιλοχρήματη Τζάκι Κένεντι, που χαρακτήριζε την «μεγαλύτερη ατυχή εμμονή του πατέρα της».
Ήθελε να είναι ωραία, να αρέσει στους άντρες. Από έφηβη πάλευε με τις αυξομειώσεις του βάρους της, παίρνοντας χάπια αδυνατίσματος και κάνοντας εξαντλητικές δίαιτες. Έχανε πολλά κιλά, που τα ξανάπαιρνε, μετά από βουλιμικές κρίσεις, ενώ οι γιατροί τής έγραφαν σωρηδόν χάπια – μάλιστα, στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο μετά από υπερκατανάλωση ηρεμιστικών.
To προσωπικό της δράμα, εντάθηκε μετά τις οικογενειακές της απώλειες. Ο αδελφός της Αλέξανδρος, πέθανε σε τραγικό αεροπορικό δυστύχημα το 1973. Ένα χρόνο αργότερα, τον ακολούθησε η μητέρα της, Tίνα Λιβανού. Το 1975, σε μια κλινική στο Παρίσι πέθανε και ο Αριστοτέλης Ωνάσης από μια σπάνια μυασθένεια, αφήνοντας την Χριστίνα στο τιμόνι μιας αυτοκρατορίας και μιας κληρονομιάς που ξεπερνούσε τα 400 εκατομμύρια δολάρια. Μόνη.
Το φτωχό πλούσιο κορίτσι έγινε μια πάμπλουτη γυναίκα που έπνιγε τη θλίψη της σε έξαλλα πάρτι και υπερβολές, σε απίθανες σπατάλες -λέγεται πως κάποτε είχε πληρώσει 30.000 δολάρια για να στείλει το ιδιωτικό της τζετ στην Αμερική, να της φέρει το αγαπημένο της διαιτητικό αναψυκτικό- και στις αγκαλιές των αντρών. Έκανε τέσσερις αποτυχημένους γάμους αναζητώντας τον κύριο Τέλειο, αυτόν που θα έμοιαζε με τον πατέρα της και που θα της έδινε την αγάπη, το ενδιαφέρον, την αγκαλιά που της είχε στερήσει εκείνος. Τον πρώτο, με τον Τζόζεφ Μπόλκερ, έναν Αμερικανό κτηματομεσίτη, 27 χρόνια μεγαλύτερό της. Με τον Έλληνα εφοπλιστή Αλέξανδρο Ανδρεάδη. Με τον Ρώσο Σεργκέι Καούζοφ –ίσως τον μόνο άντρα που την αγάπησε. Και με τον χρυσό της πρίγκιπα, τον Γάλλο επιχειρηματία Τιερί Ρουσέλ, κληρονόμο της ομώνυμης φαρμακοβιομηχανίας, που την απατούσε, από την αρχή του γάμου τους και με τον οποίο απέκτησε το μοναδικό της παιδί. Η Αθηνά Ωνάση ήρθε στον κόσμο στις 29 Ιανουαρίου 1985 και ήταν εξαρχής, η μεγαλύτερη αδυναμία της μητέρας της. Ένα κορίτσι που, όπως η Χριστίνα, θα κληρονομούσε πολλά χρήματα, ένα γερό, μαθηματικό μυαλό και ένα καταστροφικό γούστο στις άντρες…
Λέγεται πως όταν ήταν μικρή, η Χριστίνα είχε ξαφνικά, σταματήσει να μιλάει. Ο διάσημος παιδοψυχολόγος που κλήθηκε να την δει, διέγνωσε “ψυχογενή αφωνία” – μια διαταραχή που συναντιέται συχνά σε ανασφαλή, παιδιά, που «φωνάζουν» βουβά για προσοχή και αγάπη. Με τον τρόπο της, πότε σιωπώντας, πότε χορεύοντας στα τραπέζια και πότε κάνοντας γάμους, η Χριστίνα Ωνάση μια ζωή “φώναζε”. Μια ζωή, ως τον Νοέμβρη του ’88. Τότε που βρέθηκε με τα γόνατα λυγισμένα και το κεφάλι ακουμπισμένο πάνω τους, γυμνή, στην κρύα μπανιέρα ενός resort στην Αργεντινή. Νεκρή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου